\\ Dirigent


DAVID DE GEEST, DIRIGENT

David De Geest (°1984, Eeklo) is dirigent en artistiek leider van het orkest Lumen Symphonicum. Hij volgde aanvankelijk piano in de Kunstacademie Eeklo bij zijn moeder Monique Lanszweert. Zijn vader is Edward De Geest, de Gentse ere-kathedraalorganist en Artistiek Ambassadeur van de Stad Eeklo. David studeerde in 2007 met grote onderscheiding af als Meester/Master in de Muziek aan het Koninklijk Conservatorium van Gent, dit in de opleiding Muziektheorie-Schriftuur en directie. In 2007 behaalde hij ook het diploma in de Initiële lerarenopleiding van Academisch Niveau.

David is docent Koor aan de Erasmushogeschool Brussel, departement Koninklijk Conservatorium (School of Arts) en aan de Kunsthumaniora van het GO! Brussel. Tevens geeft hij o.a. Muziektheorie, Compositie en Arrangement aan de Kunstenacademie van Asse. Van 2008 tot 2015 was David dirigent van de Schola Cantorum Cantate Domino Aalst. Als gastdirigent dirigeerde hij o.a. het Symfonisch Orkest van het Koninklijk Conservatorium Brussel, het Giovanile Arcantico Orkest Milaan, Symphonieorchester Weimar, The Bulgarian Chamber Orchestra, New College Choir Oxford, Dresdner Kreuzchor, Mozart Choral Ensemble Japan en Schola Cantorum Mexico. Hij concerteerde meermaals met Carl Orffs ‘Carmina Burana’, James Horners ‘Titanic’ en Hans Zimmers ‘Gladiator’. Voor vele producties maakt David tevens de koor- en/of orkestarrangementen.

David specialiseerde zich in directie in Duitsland (Dresden, Nürnberg) en aan de Universiteit van Oxford. Sinds 2008 dirigeerde hij meer dan 350 uitvoeringen in o.a. België (BOZAR), het Vaticaan (Sint-Pietersbasiliek), Frankrijk (Kathedraal van Straatsburg), Portugal (Palácio Foz Lissabon), Bulgarije (Vrana Koninklijk Paleis, Alexander Nevsky Kathedraal), Mexico (CENART), Japan (Tokyo Cathedral, Seinen Bunka Center Sendai) en Zuid-Korea (Seoul Arts Center, KBS Hall Seoul). Hij realiseerde meerdere cd’s met koor-/orkestwerk van Händel, Vivaldi, Mozart, Haydn, Vanhal en dirigeerde meermaals voor de Koninklijke Familie van België, zoals bv. de uitvoering van Mozarts ‘Requiem’ op 11 september 2011 georganiseerd door de Amerikaanse Ambassade in Brussel. Tijdens zijn concertreizen dirigeerde David in aanwezigheid van de Belgische Ambassadeurs in Portugal, Bulgarije, Mexico, Zuid-Korea en Japan.

Sinds 2015 leidt David het symfonisch orkest Lumen Symphonicum, gespecialiseerd in klassiek Weens orkestrepertoire. Hij bracht reeds meerdere symfonieën en concerti van Mozart en werkte daarvoor met voorname solisten samen. David is tevens artistiek leider en dirigent van het filmkoor ‘Cinematic Art Choir’ waarmee hij ‘Hans Zimmer Live’ uitvoerde in België, Nederland, Luxemburg en Zwitserland. Andere concerten – zoals ‘James Newton Howard: 3 Decades of Music for Hollywood’ – werden gegeven in Koningin Elisabethzaal Antwerpen, Salle Pleyel Parijs en het Concertgebouw Amsterdam. Hij werkte daarvoor meermaals samen met o.a. James Newton Howard en Hans Zimmer.

In december 2022 treedt Davids ‘Cinematic Art Choir’ op in de Europese tournee ‘Ennio Morricone – The Official Concert Celebration’ in Festhalle Frankfurt, Ahoy Rotterdam, Paleis 12 Brussel en Accor Arena Parijs. Tijdens deze concertenreeks werkt David voor het eerst samen met Ennio’s zoon, componist-dirigent Andrea Morricone.

In maart 2024 componeerde, arrangeerde en dirigeerde David opnieuw voor de Koninklijke Familie van België, dit op vraag van H.K.H. Prinses Astrid en Prins Lorenz en uitgevoerd door Lumen Symphonicum.

dialooginhoud