\\ Visie


David De Geest, artistiek leider van Lumen Symphonicum, voelde in 2015 de noodzaak om een dynamische symfonische groep met collegae-musici op te richten. Samen met zijn broer Michael concretiseerde hij dit idee hetwelk resulteerde in de start van een gloednieuw professioneel orkest met een vaste bezetting bestaande uit een kern van 35 talentvolle musici.

De voorbije tien jaar hebben zij een uitgebreide orkestervaring kunnen opdoen, en dit na een geslaagde studie aan één van de Vlaamse Conservatoria. Samen vormen ze Lumen Symphonicum, wat zoveel betekent als ‘symfonisch licht’, waarmee men projectmatig een nieuwe invalshoek wenst te bieden op een uitgebreid symfonisch repertoire, dit ter promotie van de orkestmuziek met als uitgangspunt de Weense Klassiek.

Sinds 2016 kiest David De Geest werken uit deze periode en programmeert voornamelijk muziek van spilfiguur Wolfgang Amadeus Mozart (zoals het Pianoconcerto nr. 21, het Klarinetconcerto, de Serenade ‘Eine kleine Nachtmusik’ en de Symfonieën nrs. 35 ‘Haffner’, 36 ‘Linzer’, 40 en 41 ‘Jupiter’). Tevens komt minder gekend orkestwerk van tijdgenoten Antonio Salieri en Johann Nepomuk Hummel aan bod en in 2017 siert ook de Eerste Symfonie van Franz Schubert de affiche van Lumen Symphonicum. In 2018 verschijnen Johann Strauss Jr. en Sr. op het programma van Lumen Symphonicums eerste nieuwjaarsconcert en vervoegt Joseph Haydn de concertaffiche in april (‘Miracle’-Symfonie). In de zomer van 2018 wordt samengewerkt met klarinettisten en ICA Honorary Members Charles Neidich (USA, Luis Rossi (Chili), Antonio Saiote (Portugal) en Karl Leister (Duitsland). Tijdens het ClarinetFest Oostende worden verschillende klarinetconcerti uitgevoerd waaronder deze van Wolfgang Amadeus Mozart en Carl Philipp Stamitz. Tevens speelt Lumen Symphonicum werk van Antonio Fraioli en Astor Piazzolla.

Er wordt op regelmatige basis samengewerkt met internationaal gerenommeerde solisten zoals pianist en gewaardeerd Mozart-vertolker Daniel Blumenthal, laureaat van het Koningin Elisabeth Concours en de internationaal bekende klarinettist Eddy Vanoosthuyse.

In 2019 bracht Lumen Symphonicum hoogtepunten uit Mozart-opera’s en speelde het orkest de Eerste Symfonie van Ludwig van Beethoven, dit tijdens concerten in Brussel en Eeklo. In deze laatste stad werd tevens Mozarts 35ste Symfonie uitgevoerd ter gelegenheid van het premièreconcert in CC De Herbakker. In 2021 presenteerde Lumen Symphonicum een verrassend klassiek programma met muziek van Vivaldi, Mozart, Vaughan Williams, Respighi en Britten, uitgevoerd door het Lumen Symphonicum strijkorkest. Deze ‘Passion for Strings’-productie omvatte ook muziek van filmcomponisten Jóhann Jóhannsson, John Barry, James Horner en Ennio Morricone.

Op 15 juni 2022 trad Lumen Symphonicum o.l.v. David De Geest op in De Bijloke Gent, dit in aanwezigheid van Z.K.H. Prins Laurent en Jan Jambon, Vlaams minister van Cultuur. Ook David Howarth, architect van de Concertzaal De Bijloke, was te gast op dit concert. In organisatie van Innova Flanders speelde Lumen Symphonicum in een grotere symfonische bezetting hoogtepunten uit het filmmuziek-repertoire: memorabele filmscores zoals ‘Star Wars’, ‘The Lord of the Rings’, ‘Lawrence of Arabia’, ‘Gladiator’ en ‘Pirates of the Caribbean’ werden ten gehore gebracht.

 
 
dialooginhoud