\\ Solisten


DANIEL BLUMENTHAL, PIANO

De Amerikaanse pianist Daniel Blumenthal begon zijn muzikale studies in Parijs op 5-jarige leeftijd. Blumenthal vervolgde zijn studies aan de American University (AU) in Washington D.C., aan de Universiteit van Michigan en de Juilliard School in New York waar hij zijn doctoraat behaalde. Nadien studeerde Blumenthal verder bij Benjamin Kaplan in Londen.

Tussen 1981 en 1983 was Blumenthal laureaat van verschillende internationale wedstrijden: Sidney en Leeds in 1981, Genève en Busoni in 1982 en de Internationale Muziekwedstrijd Koningin Elisabeth van België in 1983. Hij was jurylid van deze laatste wedstrijd in 1995.

Zijn muzikale carrière heeft vele facetten, hij wijdt zich zowel aan het solorepertoire als aan concerti, kamermuziek en liedrepertoire. Zijn zeer uitgebreid repertorium is wellicht encyclopedisch, het omvat zowel de grote klassiekers als ten onrechte verwaarloosde werken zoals bijvoorbeeld het Piano Trio van Claude Debussy, waarvan hij de wereldpremière verzorgde. Tevens werd zijn vingerzetting gebruikt bij de eerste editie van de partituur. Zijn uitvoering van het Trio verscheen samen met de pianoversie van ‘Danses Sacrée et Profane’ op het label Fuga Libera in 2012. Een cd gewijd aan de Franse componist Antoine Mariotte werd eind 2015 op het label Timpani uitgebracht, en een 3-cd set gewijd aan 20ste-eeuwse Vlaamse Sonatinas verschijnt in 2016 op het label Fuga Libera.

Zijn uitgebreide discografie telt meer dan 80 cd’s. Hij is lid van het Pianokwintet van de Munt en treedt regelmatig op met gereputeerde internationale artiesten zoals Barry Tuckwell, Pierre Amoyal, José van Dam en Marie-Nicole Lemieux.

Daniel Blumenthal is docent piano aan het Koninklijk Conservatorium Brussel, alsook pianist en leraar aan het Thy Master Class Chamber Music Festival in Denemarken.

 

EDDY VANOOSTHUYSE, KLARINET

De carrière van Eddy Vanoosthuyse is niet in een notedop te omschrijven, door de jaren heen is hij geëvolueerd tot een van de meest gerespecteerde klarinettisten van zijn generatie.

Hij werkt met orkesten als ‘I Pommerigi Musicali/Milano’, ‘Lithuanian Chamber Orchestra’, ‘Vancouver Chamber Orchestra’, ‘Simon Bolivar Symphony Orchestra/Caracas’, ‘Shanghai Symphony’, ‘Brussels Philharmonic’, ‘Chamber Orchestra of Philadelphia’, ‘Flanders Symphony Orchestra’, ‘Sofia Soloists’, … Zijn voorliefde voor de kamermuziek resulteert ondermeer in zo’n 150 uitvoeringen van het Mozart klarinetkwintet met ondermeer het ‘Ciurlionis String Quartet’, ‘Simon Bolivar Quartet’, ‘Chili Quartet’, ‘Daniel Quartet’, ‘Vilnius Quartet’, ‘Arriaga Quartet’, … Hij werkt samen met dirigenten als o.a.  Michel Tabashnik, Yoel Levi, Peter Undijan, Saulius Sondeckis, Paul Meyer en Dirk Brossé.

Zijn CD opnames bij DECCA, SONY, EMI, AEON, Talent, Gobelin en Aliud worden mondiaal zeer warm onthaald (Diapason, Resmusica, Radio France, the Clarinet, …).

Verder maakt hij zeer geregeld opnames voor radio en TV zoals BRTN, RTBF, VRT, VARA, NOS, Radio Suisse Romande, Lietuvos Radio, Magyar Radio, Czech Radio, Danish Radio, Radio Chili en Exqi.

Vanoosthuyse werkt samen met een aantal van de meest vooraanstaande componisten van zijn tijd als John Corigliano, Olivier Messiaen, Dirk Brossé, Oscar Navarro, Arturo Marquez, Jan Van der Roost, Nicola Piovani en Hans Zimmer. 

Hij werd uitgenodigd voor het ‘Symphonicum Europae’ en door Georges Prêtre geselecteerd voor het ‘World Philharmonic Orchestra’.

Hij staat op de affiche van festivals als het ‘Festival van Vlaanderen’, ‘Festival de Bourgogne’, ‘Festival de Wallonie’, ‘Vilnius Festival’, het Festival van de Hedendaagse muziek ‘Ars Musica’, het ‘Klara Festival’, ‘Guimarães Festival (Culturele Hoofdstad 2012)’, ‘Beijing Festival’,  en verder die van Parijs, Frankfurt, Lissabon, Chicago, Washington, Los Angeles, Mexico, Caracas…

Hij krijgt onderscheidingen van de Stad Lima/Peru en de Chinese Clarinet Society.  In 2013 krijgt hij de ‘Torenwachtersprijs’ voor zijn internationale carrière en de mondiale verspreiding van de Vlaamse muziek.  In 2014 krijgt de CD met de Carter en Corigliano concerti een ‘gouden label’ van Klassiek Centraal.  In 2015 eert de Unie van Belgische Componisten hem door hem met eenparigheid van stemmen de ‘Fuga Trofee’ te schenken voor zijn internationale promotie van de Belgische muziek.

Eddy Vanoosthuyse is klarinetsolo aan het Brussels Philharmonic, docent klarinet aan het Koninklijk Muziekconservatorium van Gent (Hogeschool Gent, School of Arts) en gastprofessor klarinet aan de Luca Hogeschool, departement Lemmensinstituut. Zijn oud-studenten zijn verbonden aan belangrijke orkesten en universiteiten in 5 continenten. 

Daarnaast is hij gastdocent aan diverse conservatoria en universiteiten als bv. de ‘Indiana University, Bloomington/USA’, ‘Free State University Bloemfontein/Zuid Afrika’, ‘State Academy Vilnius/Litouwen’, ‘Conservatory G. Verdi Milano/Italë’, ‘University of Beijing/China’,  ‘Catholic University Santiago/Chili’, ‘University of the Arts Osaka/Japan’…  Sedert 1995 doceert hij aan de ‘Belgian Clarinet Academy’ in Oostende. Daarnaast wordt hij op regelmatige basis uitgenodigd als coach voor het Nationaal Jeugdorkest van Spanje ‘JONDE’ en is hij jurylid op diverse Internationale competities (USA, Europa en Azië).

Gedurende de laatste 3 jaar stonden concerten, masterclasses en opnames (o.a. voor NAXOS) gepland in België, Nederland, Litouwen, Italië, China, Venezuela, Japan en de USA.

Sedert 2010 is Vanoosthuyse artistiek directeur van de ‘International Clarinet Competition, Gent’ een wedstrijd die met 2 edities is uitgegroeid tot één van de absolute topconcoursen ter wereld (volgende editie 2015). Daarnaast is hij ondervoorzitter van SWUK, een vzw die jonge musici steunt in het begin van hun carrière.

Hij bespeelt exclusief de Buffet Crampon Tosca klarinetten en mondstukken en rieten Vandoren.

 

 

dialooginhoud