\\ Visie


Op zaterdag 28 april 2018 nemen Mozart en Haydn plaats op de nieuwe affiche van Lumen Symphonicum. In het Gentse Conservatorium worden werken van deze topcomponisten uitgevoerd door de 33 professionele orkestmusici die samen het orkest Lumen Symphonicum vormen. 
Dit in 2015 opgericht symfonisch orkest kon tijdens zijn concertseizoen in 2017 op het nodige succes rekenen. Het talrijk opgekomen publiek beleefde o.a. Mozarts Eine kleine Nachtmusik, 40ste Symfonie en Schuberts 1ste Symfonie. Ook ongekend werk van Antonio Salieri, leermeester van Schubert in Wenen, bekoorde menig concerttoehoorder.

Voor het nieuwe concertprogramma wenst David De Geest met Lumen Symphonicum (wat zoveel betekent als ‘symfonisch licht’) opnieuw een nieuwe invalshoek te bieden op het symfonische repertoire met als uitgangspunt de Weense Klassiek.

Het nieuwe programma focust zich op werk van Mozart en Haydn geschreven in 1791, het laatste levensjaar van Mozart en tevens de start van Haydns periode in Londen. Lumen Symphonicum speelt de Ouverture uit de opera ‘L’Anima del filosofo – Orfeo ed Euridice’, gevolgd door de 96ste Symfonie, de feestelijke ‘Miracle’-Symfonie; beide werken werden gecomponeerd in 1791 tijdens Haydns verblijf in Londen. In het tweede deel wordt het bekende Klarinetconcerto in A-groot van Mozart gespeeld, met als solist de wereldvermaarde Eddy Vanoosthuyse. Ook zal de ‘Linzer’-Symfonie, 36ste Symfonie van Mozart geschreven in de Oostenrijkse stad Linz, weerklinken in het tweede deel.

Haydn & Mozart op zaterdag 28 april 2018 om 20.15u in de Miry Concertzaal van het Conservatorium Gent, Biezekapelstraat 9.

Tickets:
www.lumensymphonicum.be/tickets  of via  0498 10 25 71.

Op zaterdag 29 april 2017 namen Salieri-Mozart-Schubert plaats op de nieuwe affiche van Lumen Symphonicum. In het Gentse Conservatorium werden werken van deze drie componisten uitgevoerd door de professionele orkestmusici die samen het orkest 'Lumen Symphonicum' vormen.

Dit nieuw symfonisch orkest kon tijdens zijn eerste Mozart-concertseizoen op het nodige succes rekenen. Het talrijk opgekomen publiek beleefde Mozarts Jupitersymfonie en 21ste Pianoconcerto met solist Daniel Blumenthal in Knokke, Brussel en Gent. We waren tevens vereerd om ZKH Prins Laurent op het concert van 8 oktober in het Gentse Conservatorium te mogen verwelkomen.

Ook voor het tweede concertprogramma wenste artistiek leider David De Geest een nieuwe invalshoek te bieden op het symfonische repertoire met als uitgangspunt de Weense Klassiek.

In de stijl van Joseph Haydn componeerde de zestienjarige Franz Schubert in 1813 een indrukwekkende Eerste Symfonie. Schubert was als jonge knaap lid van de Wiener Sängerknaben en leerling van Antonio Salieri, kapelmeester aan het Weense Hof. Ook in zijn latere tienerjaren kreeg Schubert les van Salieri. Deze Italiaanse componist, die dikwijls onterecht als vijand van Mozart wordt geportretteerd, oogstte vanaf 1770 heel wat opera-successen in Wenen. De opera 'La Secchia Rapita', waarvan we de Ouverture zullen brengen, stamt uit deze periode.

Naast Salieri en Schubert brengt Lumen Symphonicum twee van Mozarts meest gespeelde en bij het publiek meest gekende werken: 'Eine kleine Nachtmusik' en Symfonie 40 in g-klein. Het eerste wordt door het strijkorkest Lumen Symphonicum uitgevoerd; het tweede door het voltallige orkest, met klarinetten opgenomen in de orkestratie.

Salieri-Mozart-Schubert op zaterdag 29 april 2017 om 20.15u in de concertzaal van het Conservatorium Gent, Biezekapelstraat 9.

Tickets:
www.lumensymphonicum.be/tickets  of via  0498 10 25 71.

David De Geest, artistiek leider van Lumen Symphonicum, voelde in 2015 de noodzaak om een dynamische symfonische groep met collegae-musici op te richten. Dit idee resulteerde in de start van een gloednieuw professioneel orkest met een vaste bezetting bestaande uit een kern van 30 talentvolle jonge orkestmusici. De voorbije tien jaar hebben zij een uitgebreide orkestervaring kunnen opdoen, en dit na een geslaagde studie aan één van de Vlaamse Conservatoria. Samen vormen ze “Lumen Symphonicum”, wat zoveel betekent als ‘symfonisch licht’, waarmee men projectmatig een nieuwe invalshoek wenst te bieden op een uitgebreid symfonisch repertoire, dit ter promotie van de orkestmuziek met als uitgangspunt de Weense Klassiek.

  Voor de eerste reeks concerten (april - oktober 2016) koos David De Geest voor een volledig Mozart-programma: de heroïsche Jupitersymfonie (41ste) en het diepzinnige 21ste Pianoconcerto. Als solist voor dit tweede werk werd internationaal gerenommeerd pianist Daniel Blumenthal, laureaat van het Koningin Elisabeth Concours en gewaardeerd Mozart-vertolker, verwelkomd. De twee geprogrammeerde werken kennen eenzelfde orkestbezetting waardoor de beide delen van het programma in stijl, interpretatie en orkestkleur aan elkaar gelinkt werden.


    Concertprogramma Gent 2017:

Antonio Salieri:
Ouverture 'La Secchia Rapita'

Wolfgang Amadeus Mozart:
Eine kleine Nachtmusik (KV 525) & Symfonie nr. 40 in g-klein (KV 550)

Franz Schubert:
Symfonie nr. 1 in D-groot (D82)

 

Concertprogramma Knokke-Brussel-Gent 2016:

     Wolfgang Amadeus Mozart:
     Symfonie nr. 41 in C-groot “Jupiter”, KV 551
     Pianoconcerto nr. 21 in C-groot, KV 467

dialooginhoud